Jak se sushi správně jí a kombinuje s wasabi a sójovou omáčkou

Publikováno

12. Listopadu 2025

Čas čtení

1- 2 minuty

Sdílet:

Sushi je jedním z nejznámějších symbolů japonské kuchyně – elegantní, jemné a plné chutí. Ale stejně důležité, jako jsou samotné ingredience, je i způsob, jakým sushi jíme. Japonci mají k jídlu silný respekt, a správná etiketa při konzumaci sushi dokáže celý zážitek posunout o úroveň výš.

Nejdřív trochu etikety

Tradičně se sushi jí buď hůlkami (hashi), nebo rukama – obojí je naprosto přijatelné. V Japonsku dokonce mnoho lidí preferuje prsty, zejména u nigiri sushi, protože se tak lépe cítí textura rýže i ryby.

Před jídlem se podává vlhký ručník (oshibori) – na očištění rukou. Sushi se jí po malých kouscích a nikdy by se nemělo kousat napůl. Celý kousek je koncipovaný tak, aby chutě ladily v ústech najednou.

sushi

Sójová omáčka: méně je více

Sójová omáčka (shōyu) se používá k dochucení, ale nikdy by neměla přebít chuť ryby. Základní pravidla jsou jednoduchá:

  • Nigiri sushi: Namáčí se rybou dolů, nikoli rýží. Pokud byste namočili rýži, nasákla by omáčku a rozpadla se.
  • Maki rolky: Namáčí se jen lehce z boku, kde je řasa, a stále platí – jen pár vteřin.
  • Nepotápějte sushi: Stačí malý dotek omáčky. Japonci si cení jemnosti, ne slanosti.

V luxusních sushi restauracích často mistr sushi už omáčku nanese sám, takže není třeba přidávat nic navíc.

Wasabi – nepatří kamkoli

Wasabi (japonský křen) dodává sushi pikantní tón a zároveň má antibakteriální účinky. Tradičně se malé množství wasabi vkládá přímo mezi rýži a rybu už při přípravě.

Proto se nedoporučuje:

  • Míchat wasabi do sójové omáčky. V Japonsku se to považuje za nezdvořilé, protože tím zanikne jemná chuť obou složek.
  • Lepší je – pokud chcete více pálivosti – přidat trošku wasabi přímo na kousek sushi.

Zázvor (gari) má svůj účel

Nakládaný zázvor se nejí spolu se sushi, ale mezi jednotlivými druhy. Očistí chuťové pohárky, aby se lépe rozlišily chutě různých ryb.

Bonus: jak si vychutnat sushi jako v Japonsku

  • Začněte lehčími druhy ryb (např. bílé ryby, krevety) a postupně přejdi k tučnějším (tuňák, losos).
  • Nepoužívejte příliš mnoho wasabi – má být jen doplněk, ne hlavní chuť.
  • Po jídle můžete říci „Gochisousama deshita“ – tradiční poděkování kuchaři.

Sdílet:

Autor

SushiVPraze.cz

Redaktroka

Oblíbené články

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky z oboru ochranné pracovní oděvy a bezpečnost v práci.

Mohlo by vás také zajímat

  |   06. Října 2025   |  SushiVPraze.cz

Nejčastější mýty o sushi

Sushi je jedním z nejznámějších pokrmů japonské kuchyně. S rostoucí oblibou po celém svě..

Číst více

  |   22. Července 2025   |  SushiVPraze.cz

Jaké jsou základní druhy sushi a jak se liší?

Sushi je jedním z nejikoničtějších pokrmů japonské kuchyně, který si získal oblibu po ce..

Číst více