Nejčastější mýty o sushi
Sushi je jedním z nejznámějších pokrmů japonské kuchyně. S rostoucí oblibou po celém světě se však kolem něj vytvořila řada mýtů a omylů. V tomto článku se podíváme na ty nejčastější a uvedeme je na pravou míru.

1. Sushi = syrová ryba
Jedním z nejrozšířenějších omylů je, že sushi automaticky znamená syrovou rybu. Ve skutečnosti slovo sushi označuje především způsob přípravy rýže, která je ochucená octem. Sushi může být podáváno se syrovou rybou, stejně jako s vařenou či uzenou, nebo třeba se zeleninou, tofu či vejcem.
2. Wasabi je jen pro chuť
Wasabi je známé svou intenzivní, štiplavou chutí. Jeho původní účel však nebyl chuťový, ale hygienický – působí antibakteriálně a v minulosti se používalo ke snížení rizika při konzumaci syrové ryby. Mimochodem, ve většině běžných restaurací nenajdete pravé wasabi – často se používá náhražka z křenu, hořčice a zeleného barviva.
3. Sushi se jí pouze hůlkami
Tradiční nigiri sushi se běžně jí rukama – a je to naprosto v pořádku. Mnozí sushi mistři dokonce konzumaci rukama doporučují, protože tak lépe vnímáte strukturu a konzistenci rýže. Hůlky jsou samozřejmě přijatelnou volbou, ale rozhodně nejsou nutností.
4. Kvalitní sushi musí být drahé
Je pravda, že luxusní sushi bary mohou být velmi drahé, ale dobré sushi nemusí stát jmění. Klíčová je čerstvost surovin a pečlivá příprava. I v dostupnějších restauracích můžete najít vynikající sushi, které vás příjemně překvapí kvalitou i cenou.
5. Sushi pochází z Japonska
Přestože je sushi úzce spojováno s Japonskem, jeho původ sahá do jihovýchodní Asie, kde se ryby konzervovaly ve fermentované rýži. Japonsko však tuto metodu zdokonalilo, proměnilo ji ve vysoce ceněné kulinářské umění a rozšířilo sushi po celém světě.
Sushi je jedinečné spojení jednoduchosti a preciznosti. V každém soustu se odráží respekt k surovinám, řemeslná zručnost i smysl pro detail, který je pro japonskou kuchyni typický.
Autor
SushiVPraze.cz
Redaktroka
Oblíbené články
22. Července 2025
Jaké jsou základní druhy sushi a jak se liší?
06. Října 2025
Nejčastější mýty o sushi
12. Listopadu 2025