Nejčastější mýty o sushi

Publikováno

06. Října 2025

Čas čtení

1- 2 minuty

Sdílet:

Sushi je jedním z nejznámějších pokrmů japonské kuchyně. S rostoucí oblibou po celém světě se však kolem něj vytvořila řada mýtů a omylů. V tomto článku se podíváme na ty nejčastější a uvedeme je na pravou míru.

1. Sushi = syrová ryba

Jedním z nejrozšířenějších omylů je, že sushi automaticky znamená syrovou rybu. Ve skutečnosti slovo sushi označuje především způsob přípravy rýže, která je ochucená octem. Sushi může být podáváno se syrovou rybou, stejně jako s vařenou či uzenou, nebo třeba se zeleninou, tofu či vejcem.

2. Wasabi je jen pro chuť

Wasabi je známé svou intenzivní, štiplavou chutí. Jeho původní účel však nebyl chuťový, ale hygienický – působí antibakteriálně a v minulosti se používalo ke snížení rizika při konzumaci syrové ryby. Mimochodem, ve většině běžných restaurací nenajdete pravé wasabi – často se používá náhražka z křenu, hořčice a zeleného barviva.

3. Sushi se jí pouze hůlkami

Tradiční nigiri sushi se běžně jí rukama – a je to naprosto v pořádku. Mnozí sushi mistři dokonce konzumaci rukama doporučují, protože tak lépe vnímáte strukturu a konzistenci rýže. Hůlky jsou samozřejmě přijatelnou volbou, ale rozhodně nejsou nutností.

4. Kvalitní sushi musí být drahé

Je pravda, že luxusní sushi bary mohou být velmi drahé, ale dobré sushi nemusí stát jmění. Klíčová je čerstvost surovin a pečlivá příprava. I v dostupnějších restauracích můžete najít vynikající sushi, které vás příjemně překvapí kvalitou i cenou.

5. Sushi pochází z Japonska

Přestože je sushi úzce spojováno s Japonskem, jeho původ sahá do jihovýchodní Asie, kde se ryby konzervovaly ve fermentované rýži. Japonsko však tuto metodu zdokonalilo, proměnilo ji ve vysoce ceněné kulinářské umění a rozšířilo sushi po celém světě.

Sushi je jedinečné spojení jednoduchosti a preciznosti. V každém soustu se odráží respekt k surovinám, řemeslná zručnost i smysl pro detail, který je pro japonskou kuchyni typický.

Sdílet:

Autor

SushiVPraze.cz

Redaktroka

Oblíbené články

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky z oboru ochranné pracovní oděvy a bezpečnost v práci.

Mohlo by vás také zajímat

  |   12. Listopadu 2025   |  SushiVPraze.cz

Jak se sushi správně jí a kombinuje s wasabi a sójovou omáčkou

Sushi je jedním z nejznámějších symbolů japonské kuchyně – elegantní, jemné a plné chutí..

Číst více

  |   22. Července 2025   |  SushiVPraze.cz

Jaké jsou základní druhy sushi a jak se liší?

Sushi je jedním z nejikoničtějších pokrmů japonské kuchyně, který si získal oblibu po ce..

Číst více